Voor meer informatie over presenteren: 070 326 30 52

Ervaringen van anderen met het overwinnen van spreekangst en faalangst

Bent u benieuwd naar wat anderen vertellen over Vuur en Schenen? Hoe anderen de coaching en persoonlijke begeleiding in het verbeteren van hun presentatievaardigheden hebben ervaren?

Lees hieronder over de ervaringen van anderen.


Michelle Coops - Docent HBO en tekstschrijver

Michelle Coops heeft ervaring met persoonlijke coaching in het overwinnen van spreekangst
Michelle Coops
Tekstschrijver Zaanstreek

Veilig achter mijn laptop, tikkend op mijn toetsenbord. Typerend voor mij als schrijver? Eigenlijk niet. Ik voel me heerlijk tijdens het netwerken. Ik straal als ik vol passie over mijn vak -communicatie - kan vertellen.

Toch was het altijd een heel ander verhaal om voor een groep te staan en alle ogen op mij gericht te krijgen. Presenteren; ik deed het wel, maar met bibberende knieën en gierende zenuwen. 

Dankzij Arjan heb ik veel helderder voor ogen waar mijn spreekangst op werd gebaseerd. Tegelijkertijd reikte hij mij concrete tools aan om deze spreekangst niet meer de overhand te laten krijgen. Tools die specifiek werken voor mij.

Over het overwinnen van spreekangst


Peter ten Buuren - Eigenaar PeopleCoaching BV

Peter ten Buuren
Peter ten Buuren
PeopleCoaching BV

Ik wil al een tijd presentaties geven voor grotere groepen. Nadat ik was gevraagd een masterclass te geven voor 50 onderwijskundigen heb ik JA gezegd. En wist ik gelijk dat mijn huidige manier van presenteren onvoldoende was voor zo'n grote groep mensen. Kortom ik had professionele hulp nodig en wel binnen 4 weken.

Mijn vrouw Sietske Biesmeijer heeft Arjan leren kennen op een bijeenkomst van Open Circles. Deze ontmoeting heeft indruk op haar gemaakt en ze wist toen al dat Arjan heel goed bij mij zou passen. Ik heb leren vertrouwen op het oordeel van haar, dus …… heb ik Arjan gebeld.

Arjan coacht en begeleid vanuit rust waarbij hij heel goed waarneemt en er regelmatig stiltes vallen zodat hij ook goed naar zichzelf kan luisteren. Erg fijn. Hij weet snel de vinger op de zere plek te leggen en zijn aanpak werkt gelijk op het onbewuste zodat het effect blijvend is. Ik heb mij zelfs nooit afgevraagd of ik het later nog zou kunnen. Het is erg vanzelfsprekend.

Door de aanpak van Arjan ben ik nu goed in staat om met rust te praten en presenteren. Ik neem de tijd om bij elke stap stil te staan en mijn publiek blijft geboeid luisteren. Het gaat als vanzelf en in feite ben ik opgehouden mijn best te doen. Ik kan nu echt mijzelf zijn.

Peter ten Buuren over het overwinnen van spreekangst


An Gooris - Misses Globe België 2010 en eigenares van Be-Inspired

An Gooris heeft dankzij Arjan Rooyens haar spreekangst overwonnen
An Gooris
Misses Globe België 2010 en eigenaar van Be-Inspired

Ik geef workshops empowerment en daarin oefen ik voortdurend in de praktijk met wat ik van Arjan heb opgestoken. Hoe bouw je een presentatie van een half uur op? Hoe noteer je dat? Dat zijn de praktische dingen.

Nog belangrijker voor mij is dat hij me liet begrijpen en ervaren waardoor ik zo nerveus word als ik voor een groep sta en moet spreken. En hoe ik daarmee zo kan omgaan dat het mijn presentatie versterkt.

Mezelf tonen, dat doe ik allang. Ik stelde mezelf doelen in mijn horeca-carrière en ontving prijzen op mijn vakgebied. Ik besloot deel te nemen aan de Misses Globe Antwerpen-verkiezing en nam als Misses Globe België deel aan de internationale verkiezing. Ik kan succes creëren.

Mijn persoonlijke beleving toon ik eveneens. Dat ik 16 jaar geleden mijn dochtertje verloor was het begin van een persoonlijke ontwikkeling die me op het pad naar coaching en empowerment bracht. Dat wil ik nu delen in workshops voor groepen, omdat mijn ervaring voor veel anderen relevant blijkt te zijn.

Maar spréken voor een groep - dat maakt me angstig en nerveus. Zodanig dat ik het uit de weg ging. Toch wil ik workshops geven. Zo kwam ik bij Arjan terecht.

Waar mijn spreekangst vandaan kwam wist ik eigenlijk wel. Arjan bracht het duidelijk onder woorden.

En: hij liet het me ervaren en verwerken. Daar heb ik veel meer van geleerd dan van het begrijpen!

Ik kwam om te leren presenteren. Ik had nooit gedacht dat het daarvoor nodig zou zijn om ervaringen uit het verleden terug te halen, maar het werkt. Ik kreeg vat op mijn angst.

De coaching heeft een breder effect dan ik verwacht had; niet alleen op het presenteren, maar op mijn hele welbevinden.


Manager HRM - Nederlands techniekconcern

Ik worstelde al jaren met het spreken voor groepen. Ik kon het geven van presentaties altijd wel vermijden - totdat ik een nieuwe functie kreeg als manager Human Resource Development binnen mijn organisatie.

Bij deze functie hoort ook het geven van presentaties en het vertegenwoordigen van mijn nieuwe afdeling binnen de organisatie. Ik realiseerde me dat als ik succesvol wilde worden in deze nieuwe functie, ik ook met mijn presentatieangst aan de slag zou moeten.

Ik koos voor Arjan omdat ik heel bewust op zoek was naar een coach die ervaring heeft met Transactionele Analyse. Ik ben zelf ook coach en enthousiast over die techniek.

Ik realiseerde me dat als ik echt stappen wilde maken, ik niet alleen maar technieken moest aanleren en daarmee moest oefenen, maar dat ik vooral ook terug moest gaan naar momenten in het verleden. Ik raakte direct enthousiast over de aanpak van Arjan waarin hij de coaching in 3 blokken uitvoert: Verhaal, Presentatie en de Persoon.

Ik heb de werkwijze van Arjan als zeer plezierig ervaren. Erg persoonlijk en met oprechte interesse en belangstelling, maar ook zeer professioneel qua bijvoorbeeld afspraken nakomen.

We zijn begonnen met het blok 'persoon' omdat al snel duidelijk werd dat daar het meeste te halen zou zijn. Arjan koos voor 2 werkvormen waarin via opstellingen met mijn onbewuste werd gewerkt. Dit heeft diepe impact op me gehad en veel zaken inzichtelijk voor me gemaakt, waardoor ik ze beter kon accepteren en daarna kon loslaten.

Ook het 'theoretische blok' Het Verhaal heeft me erg geholpen met name bij de voorbereiding van een presentatie. Ook het daadwerkelijk oefenen met het geven van een presentatie en alle praktische tips en tricks hebben mijn zelfvertrouwen een zeer goede steun gegeven.

De coaching is nu drie maanden geleden afgerond en ik ben veel aan het oefenen gegaan. Ik heb grote stappen gemaakt en vooral veel inzichten gekregen; door het steeds meer oefenen wordt het geven van presentaties ook steeds vertrouwder en gaat het elke keer weer beter!


Mark Ligthart - Eigenaar Bureau Hartebaan

De overwinning van Mark Ligthart op faalangst gaat een onbetaalbaar groot verschil maken voor het succes van zijn bedrijf
Mark Ligthart
Bureau Hartebaan

In een training die ik volgde, ontdekte ik dat ik spreekangst had.

Ik mocht mijn eigen training aanprijzen voor collega's. Ik verstijfde, deed mijn best, zweette als een otter en kon er met moeite een verhaaltje uitpersen. Mijn enthousiasme kwam niet over. Met een aantal workshops te geven realiseerde ik me dat ik een probleem had.

Arjan vertelde mij dat hij het probleem, anders dan anderen, van binnenuit kon oplossen. Bovendien kon ik met Arjan werken aan mijn spreekangst én mijn presentatievaardigheden verbeteren.

Ik heb twee hele dagen met Arjan gewerkt. Hij begon de eerste ochtend met veel levendige praktische tips. Die zijn bij mij goed blijven hangen omdat hij met beeldende verhalen vertelt. Die truc heb ik dus ook geleerd.

De middag ging over mijn spreekangst. Geen moeilijke gesprekken, maar met het Terra-proces beleven welke ervaringen in mijn leven mijn angst veroorzaakten.

Alleen dat gaf al ruimte.

De tweede dag, een week later, zijn we de workshop gaan oefenen. Ik heb ontdekt dat ik met mijn zachte stem een hele ochtend 3x zo hard kan praten. Eerder zou een hese stem krijgen maar nu niet. Ademhalingstechniek maakte het verschil.

Mijn intro heb ik wel meer dan tien keer gedaan. Steeds werd hij beter en kreeg ik er meer lol in. Telkens als we pauzeerden merkte ik dat het in mijn hoofd tintelde, alsof ik gehyperventileerd had. Mijn brein draaide op ongekende snelheid en bleef toch helder. Wat een verschil met daarvoor!

Mijn enthousiasme en mezelf kon ik zoveel krachtiger overbrengen. Echt een feestje!

De middag hebben we definitief afgerekend met mijn spreekangst. Weer geen moeilijke verhalen maar van binnen ervaren. Arjan begeleidde mij met het Terra-proces warm en geruststellend. Daar was ik blij mee want er kwam toch wel veel oude troep naar boven. Het was een zware klus en ik heb veel opgeruimd.

De volgende dag had direct verrassingen voor mij in petto: Het contact met mijn zoon was ineens vanzelf opvallend veel warmer. Ook in mijn huwelijk veranderde er wat waardoor we weer nieuwe stappen konden zetten. Tja, dat was een moeiteloos bij-effect omdat er werkelijk iets in mij veranderd is. Het betere contact is gebleven.

Die avond had ik een korte workshop voor collega's van mijn vakvereniging. Het was een onderwerp waar ik zelf nog niet zo lang in zat. Anders dan anders was ik ontspannen van te voren. De workshop was een succes, men vond het een hele leuke energieke avond.

Zeer tevreden reed ik naar huis, Yes!

Ja, ik heb een enorme stap gezet. Want nu kan ik met gemak zoveel beter vertellen waar ik voor sta.

Dat levert me veel sneller, veel betere workshops op. Maar ook betere pr, promotievideo's en betere gesprekken.

Ik verwacht dat dit een onbetaalbaar groot verschil gaat maken voor het succes van mijn bedrijf.

Arjan weet wat hij doet. Ik kan Arjan dan ook van harte aanbevelen voor iedereen die makkelijk en met veel meer impact zijn verhaal wil vertellen.

Succes verzekerd!

Mark Ligthart over het overwinnen van spreekangst


Marketing Manager - International Consumer Goods Concern

Al jaren kampte ik met een laag zelfvertrouwen. Dit veranderde soms in de meest negatieve omstandigheden in een heel laag zelfbeeld.

Hier was ik me al jaren van bewust, maar ik heb tot mijn grote spijt nooit echt eerder hulp gezocht.

Dit begon mij pas echt te storen toen het ook mijn werk begon te belemmeren. Ik durfde geen keuzes te maken. Ik was erg bang dat een foute keuze desastreuze en definitieve consequenties zal hebben.

Een collega raadde mij aan om eens met Arjan te praten voor een kennismaking gesprek. Er werd mij wel gelijk verteld dat hij met name mensen helpt met angst voor presenteren; iets wat niet per se mijn geval was.

Tijdens ons kennismaking gesprek gaf Arjan aan dat hij mij inderdaad kon helpen.

Tijdens onze sessies hebben we samen gekeken naar alle oorzaken en gebeurtenissen in mijn leven die er voor zorgden dat ik zo bang was om keuzes te maken.

De sessies hebben mij enorm veel interne rust gegeven.

Ik ben mij nu meer van bewust dat een foute keuze niet vanzelfsprekend een desastreus gevolg heeft.

Dit geeft mij meer durf en als gevolg daarvan functioneer ik ook veel beter; iets wat door mijn directe collega's ook opgemerkt is.

Anonieme referentie over het overwinnen van faalangst

Ervaringen van anderen met workshops en trainingen

Bent u benieuwd naar wat anderen vertellen over Vuur en Schenen? Hoe anderen de coaching en persoonlijke begeleiding in het verbeteren van hun presentatievaardigheden hebben ervaren?

Lees hieronder over de ervaringen van anderen.


Robert Kranenborg - Top kok - Televisiekok "Over de Kook" en "Topchef"

Robert Kranenborg
Robert Kranenborg
Au fond

Met veel zelfvertrouwen stond ik over m’n vak te vertellen. Zó dat mijn spontaniteit, m’n passie tot zijn recht kwam.

Dat kon ik ín de keuken, dat wist ik. En voor vakgenoten. Nu kon ik het ook voor een tribune met driehonderd niet-vakgenoten, een publiek uit het bedrijfsleven. M’n verhaal was boeiend geworden, levendig en to the point.

De notities van mijn gesprekken met Arjan heb ik nog steeds. Voor een belangrijke presentatie lees ik ze over. Dat helpt.

Over persoonlijke coaching in presenteren, lees meer...


Sandra Valkenburg, voorzitter "Stichting Vrouwennetwerk voor Tolken en Vertalers"

De mening van Sandra Valkenburg, voorzitter van Stichting Vrouwennetwerk voor Tolken en Vertalers (SVVT)
Sandra Valkenburg
SVVT

Wat ik bijzonder vond aan de lezing van Arjan was dat hij veel nadruk legde op de persoonlijkheid van de presentator. Ben je een persoon die graag rondloopt, dan is het geen goed idee om achter een spreekgestoelte te blijven staan; een deel van je persoonlijkheid gaat daarmee verloren.

Ik zou een ieder die wil werken aan zijn presentatievaardigheden aanraden contact op te nemen met Vuur en Schenen.

Over de lezing "De kunst van het presenteren", lees meer...


Henriëtte Dekker - Begeleider hoogbegaafde kinderen

Ervaring Henriette Dekker met persoonlijke coaching in een workshop presenteren
Henriëtte Dekker
Smart Ease

Mooie leermomenten waarbij je af en toe flink uit je comfortzone wordt gehaald. Door de coaching van Arjan Rooyens van Vuur en Schenen,  kreeg ik in één cursusmiddag helder waar ik al die tijd mee aan het worstelen was. Wat een opluchting. Nu de wind in de zeilen en weer vooruit.

Ik heb gedurende deze middag niet alleen veel geleerd van de coaching die hij aan mij gaf maar ook van de coaching die hij aan anderen gaf. Tegen deze concrete ervaringen kan geen theorie tegenop. Ik vond het zeer de moeite waard!!

Over de workshop presenteren


Ilka Petersen - ESTIEM Vice President of Education

Ilka Petersen over een workshop op maat in het Engels
Ilka Petersen
ESTIEM

Being in a training delivered by Arjan Rooyens, I got the chance to get to know myself and my team members better. Through his encouraging and calm way and expertise in the field, he creates the perfect atmosphere for everyone in the training to learn and experience things themselves.

How I experienced it, Arjan sees a training as a service to the participants of his training. By asking for expectations on the training and adjusting the focus of the training during the training to the needs of the attending people, he makes sure to reach the aim and goals of the training, set by the participants.

Over de maatwerk training 'intercultural teamwork'


Jeroen Verberk - Voorzitter Ondernemersvereniging Zwijndrecht

De lezing "De kunst van het presenteren" is een bonte verzameling strategieën en praktische tips, van het structureren van het verhaal tot het gebruik van humor.

De vele voorbeelden in foto's en video's hebben veel collega ondernemers aan het denken gezet: hoe presenteer ik mijn bedrijf en hoe presenteer ik zelf?

En dat zal velen zeker helpen.

Ik kan zijn lezing bij u aanbevelen.

Jeroen Verberk - Voorzitter Ondernemersvereniging Zwijndrecht over de lezing 'De kunst van het presenteren'


Lydia Brewster - Personal styling

Lydia Brewster heeft met de Story Builder Workshop het verhaal rond haar bedrijf helder gekregen
Lydia Brewster
Lybre

Arjan vroeg mij wat precies het verhaal rond mijn bedrijf was en ik had zoveel in mijn hoofd dat ik het niet zo goed kon verwoorden.

In de Story Builder Workshop hebben Arjan en ik hier aan gewerkt. Hij heeft mij als het ware aan het handje door mijn bedrijf genomen en door zijn kritsche vragen werd mij helder wat het is wat ik wil overbrengen. Ik heb hem aangegeven dat ik als personal stylist mijn klanten zichtbaar wil maken en bovenal wil ik dat mijn klanten, rekening houdend met hun persoonlijkheid, het optimale uit hun uiterlijke presentatie halen.

Ik vertelde hem hoe ik samen met de klant een vertaalslag maak van wie de klant is naar de stijl van kleding. Hierbij houd ik rekening met  hoe de klant op dat moment in het leven staat, zowel zakelijk als privé en waar de klant heen wil. Hij vatte dit proces samen als de "Circle of Life". En ik moest beamen dat ik het niet beter kon verwoorden en dat is wat ik nu ook vertel.

Lydia Brewster over de Story Builder Workshop


Neem contact op

Met onderstaande formulier kunt u contact opnemen en uw vraag stellen.

 
Referenties

Marc Schröder
Oprichter Tango en Route Mobiel
over Spreekangst overwinnen

Marc SchröderAls ik terugkijk, denk ik dat ik verwacht had om meer 'trucjes' te leren. Maar Arjan pakt het anders aan, veel fundamenteler. We verkenden welke situaties ik oncomfortabel vond. Hij plaatste me in een simulatie daarvan, in gedachten

Lees meer...

Sandra Valkenburg
Voorzitter SVVT
over De kunst van het presenteren

Sandra ValkenburgArjan Rooyens heeft bij onze stichting een presentatie gegeven over de kunst van het presenteren. Zijn benadering ging veel verder dan de standaardtips over hoe je een presentatie in elkaar zet; die hebben alleen betrekking op het tekstuele en visuele, zoals: hoeveel tekst laat ik zien, met welke plaatjes ondersteun ik mijn boodschap.

Lees meer...

Jeroen Verberk
Voorzitter Ondernemersvereniging Zwijndrecht
over De kunst van het presenteren

Zijn lezing is een bonte verzameling strategieën en praktische tips, van het structureren van het verhaal tot het gebruik van humor. De vele voorbeelden in foto's en video's hebben veel collega ondernemers aan het denken gezet: hoe presenteer ik mijn bedrijf en hoe presenteer ik zelf? En dat zal velen zeker helpen. Ik kan zijn lezing bij u aanbevelen.

Lees meer...

Manager HRM
Nederlands techniekconcern
over Spreekangst overwinnen

Ik worstelde al jaren met het spreken voor groepen. Ik kon het geven van presentaties altijd wel vermijden - totdat ik een nieuwe functie kreeg als manager Human Resource Development binnen mijn organisatie. Bij deze functie hoort ook het geven van presentaties en het vertegenwoordigen van mijn nieuwe afdeling binnen de organisatie. Ik realiseerde me dat als ik succesvol wilde worden in deze nieuwe functie, ik ook met mijn presentatieangst aan de slag zou moeten.

Lees meer...

Lydia Brewster
Eigenaar Lybre
over Story Builder Workshop

Lydia BrewsterArjan vroeg mij wat precies het verhaal rond mijn bedrijf was en ik had zoveel in mijn hoofd dat ik het niet zo goed kon verwoorden. In de Story Builder Workshop hebben Arjan en ik hier aan gewerkt. Hij heeft mij als het ware aan het handje door mijn bedrijf genomen en door zijn kritsche vragen werd mij helder wat het is wat ik wil overbrengen.

Lees meer...

Marketing Manager
International Consumer Goods Concern
over Spreekangst overwinnen

Al jaren kampte ik met een laag zelfvertrouwen. Dit veranderde soms in de meest negatieve omstandigheden in een heel laag zelfbeeld. Hier was ik me al jaren van bewust, maar ik heb tot mijn grote spijt nooit echt eerder hulp gezocht. Dit begon mij pas echt te storen toen het ook mijn werk begon te belemmeren. Ik durfde geen keuzes te maken. Ik was erg bang dat een foute keuze desastreuze en definitieve consequenties zal hebben.

Lees meer...

Henriëtte Dekker
Begeleider hoogbegaafde kinderen
over De kunst van het presenteren

Henriëtte DekkerMooie leermomenten waarbij je af en toe flink uit je comfortzone wordt gehaald. Door de coaching van Arjan Rooyens van Vuur en Schenen, kreeg ik in één cursusmiddag helder waar ik al die tijd mee aan het worstelen was. Wat een opluchting. Nu de wind in de zeilen en weer vooruit.

Lees meer...

Mark Ligthart
Eigenaar Bureau Hartebaan
over Spreekangst overwinnen

Mark LigthartIn een training die ik volgde, ontdekte ik dat ik spreekangst had. Arjan vertelde mij dat hij het probleem, anders dan anderen, van binnenuit kon oplossen. Bovendien kon ik met Arjan werken aan mijn spreekangst èn mijn presentatievaardigheden verbeteren. Mijn intro heb ik wel meer dan tien keer

Lees meer...

Robert Kranenborg
Topkok, televisiepresentator
over Persoonlijke coaching

Robert KranenborgMet veel zelfvertrouwen stond ik over m’n vak te vertellen. Zó dat mijn spontaniteit, m’n passie tot zijn recht kwam. Dat kon ik ín de keuken, dat wist ik. En voor vakgenoten. Nu kon ik het ook voor een tribune met driehonderd niet-vakgenoten, een publiek uit het bedrijfsleven. M’n verhaal was boeiend geworden, levendig en to the point.

Lees meer...

Peter ten Buuren
Eigenaar PeopleCoaching B.V.
over Spreekangst overwinnen

Peter ten BuurenArjan coacht en begeleid vanuit rust waarbij hij heel goed waarneemt en er regelmatig stiltes vallen zodat hij ook goed naar zichzelf kan luisteren. Erg fijn. Hij weet snel de vinger op de zere plek te leggen en zijn aanpak werkt gelijk op het onbewuste zodat het effect blijvend is. Ik heb mij zelfs nooit afgevraagd of ik het later nog zou kunnen. Het is erg vanzelfsprekend.

Lees meer...

Ilka Petersen
VP of Education
over Workshop intercultural teamwork

Ilka PetersenBeing in a training delivered by Arjan Rooyens, I got the chance to get to know myself and my team members better. Through his encouraging and calm way and expertise in the field, he creates the perfect atmosphere for everyone in the training to learn and experience things themselves.

Lees meer...

An Gooris
Misses Globe België 2010 en eigenares van Be-Inspired
over Spreekangst overwinnen

An GoorisIk oefen voortdurend in de praktijk met wat ik van Arjan heb opgestoken. Hoe bouw je een presentatie van een half uur op? Hoe noteer je dat? Dat zijn de praktische dingen. Nog belangrijker voor mij is dat hij me liet begrijpen en ervaren waardoor ik zo nerveus word als ik voor een groep sta en moet spreken. En hoe ik daarmee zo kan omgaan dat het mijn presentatie versterkt.

Lees meer...