Voor meer informatie over presenteren: 070 326 30 52

Het ethische dilemma: hoe ver ga je in het creƫren van jouw verhaal?

Met het bouwen van een verhaal rond jouw product, dienst of onderneming heb je een onderschat krachtig wapen in handen. Je kunt de werkelijkheid maken, verbuigen of zelfs negeren.
Dat werpt een ethisch dilemma op: hoe ver ga je?

Lees meer...

Body language is overschat, lees hier waarom

Trainingen en workshops in body language beloven meer dan ze kunnen waarmaken. Door een misvatting wordt het belang van training in lichaamstaal overschat. Lees hier waarom.

Lees meer...

Leiderschap is als pianospelen

Een mooie metafoor maakt blijvende indruk op je publiek. Veel mensen komen alleen niet verder dan grijsgedraaide bedrijfsmetaforen als 'out-of-the-box'-denken. Hoe kom je aan goede metaforen?
Een paar tips...

Lees meer...

Hoe presentatietips uw vergadering versterken

Misschien ken je ze wel: vergaderingen die pijnlijker zijn dan een bezoek aan een tandarts.
Stel jij bent binnenkort weer aan de beurt om een vergadering te leiden? Hoe maak je hem interessant en inhoudelijk goed?

Hier een aantal presentatietips die perfect helpen om een vergadering interessant en boeiend te houden.

Lees meer...

De Carambole - Gebruik uw tegenstanders om uw verhaal te verspreiden

Met de Carambole strategie kunt u uw tegenstanders uw verhaal laten verspreiden. Deze strategie leunt op het feit dat veel mensen houden van het zich afzetten tegen outsiders. Justin Bieder deed hem voor met Anne Frank. Hier is hoe hij werkt.

Lees meer...

Persoonlijk worden, of afstandelijk blijven?

Op het scherm staat een foto van het kind van de presentator. Het publiek kijkt er naar.
En er gaat een koude golf van "dat was niet nodig" door de zaal.

Wanneer blijf je afstandelijk en wanneer wordt je meer persoonlijk?

Lees meer...

Een effectieve techniek tegen spreekangst

Spreekangst houdt veel mensen uit hun slaap. Niet de gewone gezonde spanning die iedereen wel voelt kort voor het moment dat hij of zij moet gaan optreden... Nee, de echte angst die mensen doet blozen, happen naar lucht, woorden doet vergeten en nog erger...

De Evel Knievel, vernoemd naar de motorstuntman, is een simpele techniek om spreekangst te verminderen. Lees hier hoe hij werkt.

Lees meer...

De ogen van u toehoorders doen pijn, hier is waarom

Of uw presentatie prettig is om naar te kijken hangt soms van kleine details af. De achtergrondkleur van uw PowerPoint of KeyNote presentatie bijvoorbeeld.

Standaard is deze wit. En veel afdelingen corporate communicatie schrijven deze kleur ook voor. Een slechtere keuze kun je om twee redenen niet maken. En hier is waarom.

Lees meer...

Red de politiek - bedenk een slogan

Als slogans het niveau van een alledaags gesprek niet ontstijgen, zullen ze zeker niet werken... Een slogan moet krachtig en helder zijn. Van de oogst van de verkiezingen tot nu toe, wordt ik een beetje… verdrietig.
3 redenen waarom het politieke partijen niet lukt een krachtige slogan te maken. En een wedstrijd: red een politieke partij en bedenk een nieuwe slogan!

Lees meer...

Twee regels waaraan u zich moet houden bij het bedenken van namen

Het bedenken van een goede naam voor uw bedrijf, product of dienst kan uw succes maken of breken. Hier zijn twee regels die uw kansen vergroten.

Lees meer...

Jezelf presenteren in een interview: hoe overleef je de interrupties?

Hoe overleef je een een ongeduldige interviewer?

Wordt je wel eens geĆÆnterviewd over jouw bedrijf, je ideeĆ«n of je werk? Dan moet je er voor zorgen dat jouw verhaal de interrupties overleeft. De PUT strategie is speciaal daar voor ontwikkeld.

Lees meer...

Kony 2012: Wat u als professional kunt leren van oorlogspropaganda

Een film die oproept op te komen voor de zwakkeren in Afrika, in 6 dagen 100 miljoen kijkers trekt, onmiddellijk wordt ontmaskerd als oorlogspropaganda en leidt tot een clash tussen generaties. Welkom in de wereld van internet.

Ik geniet van dit soort dingen. En Kony 2012 heeft vele mooie lessen voor mensen die voor hun eigen strijd of onderneming willen gaan staan: Hoe het verhaal gebouwd werd en een succes werd: laten we eens kijken naar The Good, The Bad and The Ugly.

Lees meer...

Hoe laat je jouw publiek in een warm bad glijden?

Mies Bouwman was een meester in het neerzetten van een fijne sfeer. Direct al bij de start van een programma.

Haar lessen over hoe ook jij je publiek in een warm bad kan laten glijden.

Lees meer...

Waarom presentatiedoelen zetten van levensbelang is

Je werkt hard en staat uiteindelijk voor publiek - om ze te overtuigen jouw product te kopen, gebruik te maken van jouw dienst of je te ondersteunen in jouw ideeƫn.
Maar wat wil je er voor jezelf uit halen?
Bij presentaties kun je doelen zetten op meerdere niveaus. Lees hier hoe je meer uit een presentatie haalt.

Lees meer...

Video gebruiken in PowerPoint 2010

EĆ©n ding wat regelmatig nieuwsgierige vragen opwekt is hoe ik video afspeel in PowerPoint. In tegenstelling tot vele andere presentatoren, hoef ik niet naar mijn computer te lopen en iets te doen om de video te starten.

Daarom: een recept om video in te voegen in PowerPoint 2010.

Lees meer...

Help! Ik maak vijanden

Als je presenteert is het aan te bevelen dat je duidelijk stelling neemt: Hier sta ik voor en dit ga ik doen. Ook al zit je in een zakelijk omgeving.
Helder stelling nemen houdt wel in dat je vijanden maakt. En dat is goed. Lees hier waarom.

Lees meer...

Voor de muziek uit lopen: Leiderschap in presenteren

Twee kleine woordjes vernietigden haar leiderschap en dus haar expert positie.

Als presentator moet je altijd vĆ³Ć³r de muziek uit lopen. In dit artikel lees je meer over waarom dat belangrijk is en hoe je dat doet.

Lees meer...

De presenter - een professionaliteitsbooster

Een kleinood dat je geloofwaardigheid direct een boost geeft. En de uitslag van de verkiezing: kies de beste slogan.

Lees meer...

Kinderachtig publiek? Misschien doe je iets verkeerd...

"Die onderwijskrachten leken wel een groep pubers! Echt onmogelijk om mee te werken en op alles hadden ze kritiek." riep een coachee van mij uit.
Meestal veroorzaak je weerstand bij het publiek ook grotendeels zelf. Ik heb me maar even ingehouden voordat ik die wijsheid met haar deelde... Maar hier is waarom.

Lees meer...

En we hebben beeld!

"Korting, winst, oplossing, organisatie, manier, ontwikkeling, waarden, doorvoeren" - het zijn allemaal woorden die we begrijpen, maar waar we geen beeld bij hebben.

Presentaties met veel van dit soort woorden zijn daarom vermoeiend te volgen en saai.

Waarom doen mensen dit als van nature? En hoe creƫer je wel beeld?

Lees meer...

Uw verhaal heeft een godin nodig, lees hier waarom

Mensen voelen alleen iets bij andere mensen. Dingen en feiten motiveren niet, raken de mensen niet, spoort ze niet aan tot actie. Daarom heeft uw verhaal een godin nodig. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Lees meer...

De Reclamezuil: een simpele en effectieve manier om meer indruk te maken op je publiek

Als je de tijd verlengt waarin je jouw publiek aan jouw verhaal blootstelt, maak je meer indruk. Helaas ben je geen dictator en kun je jouw publiek niet verplichten langer naar je te luisteren.
Toch is er een simpele manier om meer indruk te maken. Een techniek die ik 'De Reclamezuil' heb genoemd.

Lees meer...

Afrekenen met stokpaardjes en andere reclameuitingen

Mensen die hun stokpaardje rijden door vragen te stellen die over hen en niet over jou gaan kunnen je presentatie behoorlijk verruĆÆneren.
Hoe reken je snel en effectief af met stokpaardjes?

Lees meer...

Over de PvdA, Paus Benedictus XVI en de Bilderberg conferentie

Sommige onderwerpen moet je koste wat het kost vermijden in zakelijke presentaties.

Lees hier wat het destructieve effect van vragen van je toehoorders over politiek, religie of samenzweringstheorieƫn is.
En lees hoe je schade aan je presentatie kunt voorkomen.

Lees meer...
 
Referenties

Ilka Petersen
VP of Education
over Workshop intercultural teamwork

Ilka PetersenBeing in a training delivered by Arjan Rooyens, I got the chance to get to know myself and my team members better. Through his encouraging and calm way and expertise in the field, he creates the perfect atmosphere for everyone in the training to learn and experience things themselves.

Lees meer...

Henriëtte Dekker
Begeleider hoogbegaafde kinderen
over De kunst van het presenteren

Henriëtte DekkerMooie leermomenten waarbij je af en toe flink uit je comfortzone wordt gehaald. Door de coaching van Arjan Rooyens van Vuur en Schenen, kreeg ik in één cursusmiddag helder waar ik al die tijd mee aan het worstelen was. Wat een opluchting. Nu de wind in de zeilen en weer vooruit.

Lees meer...

Mark Ligthart
Eigenaar Bureau Hartebaan
over Spreekangst overwinnen

Mark LigthartIn een training die ik volgde, ontdekte ik dat ik spreekangst had. Arjan vertelde mij dat hij het probleem, anders dan anderen, van binnenuit kon oplossen. Bovendien kon ik met Arjan werken aan mijn spreekangst èn mijn presentatievaardigheden verbeteren. Mijn intro heb ik wel meer dan tien keer

Lees meer...

Manager HRM
Nederlands techniekconcern
over Spreekangst overwinnen

Ik worstelde al jaren met het spreken voor groepen. Ik kon het geven van presentaties altijd wel vermijden - totdat ik een nieuwe functie kreeg als manager Human Resource Development binnen mijn organisatie. Bij deze functie hoort ook het geven van presentaties en het vertegenwoordigen van mijn nieuwe afdeling binnen de organisatie. Ik realiseerde me dat als ik succesvol wilde worden in deze nieuwe functie, ik ook met mijn presentatieangst aan de slag zou moeten.

Lees meer...

Jeroen Verberk
Voorzitter Ondernemersvereniging Zwijndrecht
over De kunst van het presenteren

Zijn lezing is een bonte verzameling strategieën en praktische tips, van het structureren van het verhaal tot het gebruik van humor. De vele voorbeelden in foto's en video's hebben veel collega ondernemers aan het denken gezet: hoe presenteer ik mijn bedrijf en hoe presenteer ik zelf? En dat zal velen zeker helpen. Ik kan zijn lezing bij u aanbevelen.

Lees meer...

Sandra Valkenburg
Voorzitter SVVT
over De kunst van het presenteren

Sandra ValkenburgArjan Rooyens heeft bij onze stichting een presentatie gegeven over de kunst van het presenteren. Zijn benadering ging veel verder dan de standaardtips over hoe je een presentatie in elkaar zet; die hebben alleen betrekking op het tekstuele en visuele, zoals: hoeveel tekst laat ik zien, met welke plaatjes ondersteun ik mijn boodschap.

Lees meer...

An Gooris
Misses Globe België 2010 en eigenares van Be-Inspired
over Spreekangst overwinnen

An GoorisIk oefen voortdurend in de praktijk met wat ik van Arjan heb opgestoken. Hoe bouw je een presentatie van een half uur op? Hoe noteer je dat? Dat zijn de praktische dingen. Nog belangrijker voor mij is dat hij me liet begrijpen en ervaren waardoor ik zo nerveus word als ik voor een groep sta en moet spreken. En hoe ik daarmee zo kan omgaan dat het mijn presentatie versterkt.

Lees meer...

Robert Kranenborg
Topkok, televisiepresentator
over Persoonlijke coaching

Robert KranenborgMet veel zelfvertrouwen stond ik over m’n vak te vertellen. Zó dat mijn spontaniteit, m’n passie tot zijn recht kwam. Dat kon ik ín de keuken, dat wist ik. En voor vakgenoten. Nu kon ik het ook voor een tribune met driehonderd niet-vakgenoten, een publiek uit het bedrijfsleven. M’n verhaal was boeiend geworden, levendig en to the point.

Lees meer...

Lydia Brewster
Eigenaar Lybre
over Story Builder Workshop

Lydia BrewsterArjan vroeg mij wat precies het verhaal rond mijn bedrijf was en ik had zoveel in mijn hoofd dat ik het niet zo goed kon verwoorden. In de Story Builder Workshop hebben Arjan en ik hier aan gewerkt. Hij heeft mij als het ware aan het handje door mijn bedrijf genomen en door zijn kritsche vragen werd mij helder wat het is wat ik wil overbrengen.

Lees meer...

Marketing Manager
International Consumer Goods Concern
over Spreekangst overwinnen

Al jaren kampte ik met een laag zelfvertrouwen. Dit veranderde soms in de meest negatieve omstandigheden in een heel laag zelfbeeld. Hier was ik me al jaren van bewust, maar ik heb tot mijn grote spijt nooit echt eerder hulp gezocht. Dit begon mij pas echt te storen toen het ook mijn werk begon te belemmeren. Ik durfde geen keuzes te maken. Ik was erg bang dat een foute keuze desastreuze en definitieve consequenties zal hebben.

Lees meer...

Marc Schröder
Oprichter Tango en Route Mobiel
over Spreekangst overwinnen

Marc SchröderPresenteren ging best prima in een kleiner gezelschap en over zakelijke onderwerpen, maar ik kneep 'm als het ging om grotere, persoonlijker spreekbeurten.

Lees meer...

Peter ten Buuren
Eigenaar PeopleCoaching B.V.
over Spreekangst overwinnen

Peter ten BuurenArjan coacht en begeleid vanuit rust waarbij hij heel goed waarneemt en er regelmatig stiltes vallen zodat hij ook goed naar zichzelf kan luisteren. Erg fijn. Hij weet snel de vinger op de zere plek te leggen en zijn aanpak werkt gelijk op het onbewuste zodat het effect blijvend is. Ik heb mij zelfs nooit afgevraagd of ik het later nog zou kunnen. Het is erg vanzelfsprekend.

Lees meer...