Voor meer informatie over presenteren: 070 326 30 52

Over Arjan Rooyens

Ik ben Arjan Rooyens en met mijn bedrijf Vuur en Schenen geef ik mensen een stem, door ze te leren presenteren, te leren een verhaal te bouwen rond hun idee of bedrijf of door mensen te bevrijden van Spreekangst.

Mijn fascinatie voor presenteren, debatteren en overtuigen begon in 1999 toen ik lid werd van de Haagse debatvereniging "Het hoogste woord". Sinds die tijd heb ik vele trainingen gevolgd en me bekwaamd in het trainersvak.

Van origine ben ik bedrijfskundig ingenieur en heb ik jaren in het bedrijfsleven gewerkt, waaronder in sales en aanbestedingen. In 2009 heb ik de 3-jarige Post-HBO opleiding Professionele Communicatie afgerond bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Een HBO opleiding specifiek voor het geven van trainingen en coaching.

Waarom trainen in presenteren?

In de video hieronder vertel ik over hoe mijn ontdekkingsreis gelopen is, waarom ik trainingen in presenteren ben gaan geven.

Je kunt onder de video ook de tekst lezen.

Ik ben Arjan Rooyens en ik geef mensen een stem.
Dat doe ik door ze te leren presenteren, maar bijvoorbeeld ook door ze te helpen bij het bouwen van een verhaal rond hun idee, onderzoek of bedrijf waaraan ze starten, en ik doe dit door mensen te bevrijden van spreekangst.

Mijn reis begon in 1999 toen een vriendin vroeg: "Mijn politieke partij organiseert vanavond een training en dan kun je leren debatteren."
En ik dacht: "Dat is cool, want dan ga ik al die discussies op mijn werk winnen."
Heel nobel…

Ik ben er heen gegaan en meteen aangestoken door het debat-virus, want ik had veel meer geleerd dan discussies winnen. Je leert namelijk heel snel denken: je krijgt letterlijk een stelling en 5 minuten later moet je op het podium staan en moet je die stelling verdedigen. 

Dus je leert om heel snel een verhaal te bouwen en te kijken waar gaat de concurrentie mee gaat komen. En die tegenvragen dan in ieder geval al beantwoord te hebben.

En je leert ook heel scherp kijken. Iemand komt met een idee en je vraagt je af: "Klopt het wel? Zitten er geen gaten in? Rammelt het niet?"

En dat helpt je om mensen te helpen om het verhaal beter te maken of, als het echt een slecht verhaal is, om het af te schieten. Maar het eerste vond, het helpen, vond ik altijd het leukste.

Een moment van inzicht was in 2003, toen ik meedeed aan een internationaal debattoernooi, het DAPDI in Rotterdam. Er waren debattrainers van de Oxford University en die werken met Shift-of-Opinion.

Je krijgt dan een stelling, 10 minuten voorbereidingstijd en kom je terug en voor het debat draait de jury zich dan naar het publiek en vraagt: "Wie is er vóór deze stelling?" en dan gaat bijvoorbeeld éénderde van de handen omhoog. 

Dan houd je jouw debat en er is natuurlijk iemand die tegen je is en die gaat dan gaten in jouw debat schieten. En dan, na het debat, draait de jury zich weer om en vraagt: "Wie is er nu voor de stelling?" en dan blijkt ineens dat de helft van de mensen hun vinger opsteken. Dus je hebt ineens mensen gewonnen die aan jouw kant staan. 

Dat fascineerde me zo dat ik ben gaan kijken wat nu de psychologie is achter beïnvloeding en macht. En ik ben heel goed naar de reclamewereld gaan kijken, want die weten ook heel goed hoe ze iets aan jou kunnen verkopen.

Dat is mijn reis geworden.

Later ben ik heel veel trainingen gaan geven in debatteren en presenteren. Ik ben breder gaan werken dan debatteren, niet alles is een debat. 

Alleen in 2009 liep ik er tegenaan dat je mensen vaak alles kunt leren en dan weten ze alles, maar dan gaan ze op het podium staan en… dan voelen ze angst. En dan is alle kennis nutteloos.

Dat was ook het moment waarop ik mijn post-HBO opleiding training en coaching bij Phoenix Opleidingen in Utrecht had afgerond. En ik ben met die kennis gaan kijken: hoe los je dat nu op? Hoe kun je die mensen nu bevrijden van spreekangst? Een half jaar later had ik werkend stappenplan, een werkend proces: Het Terra Proces

En sinds 2010 heb ik meer dan 400 mensen van spreekangst bevrijd. Echt mensen die vastsloegen en na het proces te doorlopen zijn ineens wel hun verhaal konden vertellen.

Dat is wat mij drijft.

Contact opnemen?

Met het formulier hieronder kunt u contact met mij opnemen.

 
Referenties

An Gooris
Misses Globe België 2010 en eigenares van Be-Inspired
over Spreekangst overwinnen

An GoorisIk oefen voortdurend in de praktijk met wat ik van Arjan heb opgestoken. Hoe bouw je een presentatie van een half uur op? Hoe noteer je dat? Dat zijn de praktische dingen. Nog belangrijker voor mij is dat hij me liet begrijpen en ervaren waardoor ik zo nerveus word als ik voor een groep sta en moet spreken. En hoe ik daarmee zo kan omgaan dat het mijn presentatie versterkt.

Lees meer...

Marketing Manager
International Consumer Goods Concern
over Spreekangst overwinnen

Al jaren kampte ik met een laag zelfvertrouwen. Dit veranderde soms in de meest negatieve omstandigheden in een heel laag zelfbeeld. Hier was ik me al jaren van bewust, maar ik heb tot mijn grote spijt nooit echt eerder hulp gezocht. Dit begon mij pas echt te storen toen het ook mijn werk begon te belemmeren. Ik durfde geen keuzes te maken. Ik was erg bang dat een foute keuze desastreuze en definitieve consequenties zal hebben.

Lees meer...

Sandra Valkenburg
Voorzitter SVVT
over De kunst van het presenteren

Sandra ValkenburgArjan Rooyens heeft bij onze stichting een presentatie gegeven over de kunst van het presenteren. Zijn benadering ging veel verder dan de standaardtips over hoe je een presentatie in elkaar zet; die hebben alleen betrekking op het tekstuele en visuele, zoals: hoeveel tekst laat ik zien, met welke plaatjes ondersteun ik mijn boodschap.

Lees meer...

Lydia Brewster
Eigenaar Lybre
over Story Builder Workshop

Lydia BrewsterArjan vroeg mij wat precies het verhaal rond mijn bedrijf was en ik had zoveel in mijn hoofd dat ik het niet zo goed kon verwoorden. In de Story Builder Workshop hebben Arjan en ik hier aan gewerkt. Hij heeft mij als het ware aan het handje door mijn bedrijf genomen en door zijn kritsche vragen werd mij helder wat het is wat ik wil overbrengen.

Lees meer...

Robert Kranenborg
Topkok, televisiepresentator
over Persoonlijke coaching

Robert KranenborgMet veel zelfvertrouwen stond ik over m’n vak te vertellen. Zó dat mijn spontaniteit, m’n passie tot zijn recht kwam. Dat kon ik ín de keuken, dat wist ik. En voor vakgenoten. Nu kon ik het ook voor een tribune met driehonderd niet-vakgenoten, een publiek uit het bedrijfsleven. M’n verhaal was boeiend geworden, levendig en to the point.

Lees meer...

Mark Ligthart
Eigenaar Bureau Hartebaan
over Spreekangst overwinnen

Mark LigthartIn een training die ik volgde, ontdekte ik dat ik spreekangst had. Arjan vertelde mij dat hij het probleem, anders dan anderen, van binnenuit kon oplossen. Bovendien kon ik met Arjan werken aan mijn spreekangst èn mijn presentatievaardigheden verbeteren. Mijn intro heb ik wel meer dan tien keer

Lees meer...