Voor meer informatie over presenteren: 070 326 30 52
 Vorig artikel: Persoonlijk worden, of afstandelijk blijven?
Volgend artikel: De ogen van u toehoorders doen pijn, hier is waarom 

Een effectieve techniek tegen spreekangst

Door: Arjan Rooyens, presentatiespecialist

Spreekangst overvalt je op de meest ongunstige momenten. Hoe overwin je spreekangst?Alles voorbereid, genoeg kennis en ervaring, je weet wat je gaat zeggen. Alleen het idee dat je dadelijk zo bekeken gaat worden.

Mag ik er wel zijn? Ben ik die aandacht wel waard? Gaat alles zo als ik het gepland heb?

Spreekangst houdt veel mensen uit hun slaap. Niet de gewone gezonde spanning die iedereen wel voelt kort voor het moment dat hij of zij moet gaan optreden... Nee, de echte angst die mensen doet blozen, happen naar lucht, woorden doet vergeten en nog erger...

Spreekangst steekt zijn kop op, zodra iemand iets gaat doen waarvan hij of zij geleerd heeft dat het niet mag, niet correct is, of gevaarlijk is.

En omdat het angsten zijn die in ons onderbewustzijn zitten, hebben we er geen controle over, laat staan dat we weten wat er echt gebeurd of hoe we het op moeten lossen.

Om spreekangst op te lossen, begeleid ik mensen één-op-één en zoeken we uit waar deze precies vandaan komt. Er zijn verschillende technieken beschikbaar waarmee je in het onderbewustzijn kunt kijken om te zien waar de angst vandaan komt. Dat begrip lost al veel op.

Vervolgens leer ik mensen een aantal technieken, specifiek passend bij die bron. Daarmee zijn ze, vaak binnen 4 sessies, geheel bevrijd van spreekangst. Ook al hadden ze er jaren last van.

De eigen weg naar "vrij van spreekangst"

Maar je kunt het ook zelf doen. Door een aantal technieken aan te leren om de angst laag te houden en achteraf de momenten te vieren dat je gepresenteerd hebt en nog leeft (ik wilde eigenlijk zeggen: een succes geboekt hebt, maar de meesten ervaren dat anders...), wordt de angst over tijd minder.

Eén van de belangrijkste technieken daarin is de Evel Knievel. Je wilt voor jezelf enigszins vrij kunnen presenteren, zodat je kunt reageren op onverwachte dingen die kunnen gebeuren. Die

Door goede voorbereiding heb je genoeg ruimte in je hoofd om echt contact te maken met je publiek.
flexibiliteit geeft wat rust en ruimte in je hoofd. Daarnaast zijn bij de meeste presentaties vooral de eerste paar minuten het meest spannend en het meest belangrijk.

Om beide goed te doen is er de Evel Knievel.

Wat Evel Knievel je kan leren over spreekangst

Evel Knievel op een Harley Davidson en angst overwinnen...Evel Knievel was een stuntman in de jaren '60 en '70 die met zijn Harley-Davidson over auto's, bussen en zelfs de fonteinen van Caesars Palace in Las Vegas sprong. Daarbij was hij altijd gekleed in een wit jumpsuit met sterren en strepen.

Denk Elvis Presley, maar dan op een Harley.

In zijn stunts plaatste hij een schans voor de auto's waarover hij ging springen en een vergelijkbare schans aan de andere zijde voor de landing. Hij nam een aanloop, reed de eerste schans op, vloog met zijn motor en cape 40 meter door de lucht en landde op de andere schans.

Groot applaus en een ere-rondje maakte de stunt af.

Precies als Evel Knievel kun jij jouw presentaties ook maken

Bij de voorbereiding van de presentatie kun je de structuur van de Evel Knievel gebruiken: start - vlucht - landing.

Ik ga er even vanuit dat je de inhoud van de presentatie hebt voorbereid: je weet wat je wilt bereiken met je publiek, wat je oproep tot actie is, welke items je gaat bespreken omdat hier vragen of twijfel over zijn, enzovoorts.

Kortom: klaar om te presenteren.

De eerste schans

Het meest kritische moment van je presentatie zijn de eerste 5 minuten. Daarin pak je de aandacht van het publiek, creëer je de context en vertel je wat je gaat behandelen.
Het zijn ook de meest spannende minuten van je presentatie: je voelt duidelijk de angst die een groot gedeelte van je aandacht opslokt.

Dit is de eerste schans. En net als Evel Knievel zorg je ervoor dat deze goed is voorbereid. Je structureert en oefent vervolgens deze eerste 5 minuten zo goed, dat je hem perfect uit je hoofd kent.

De schansen die Evel Knievel gebruikt: oefen je eerste en laatste 5 minutenIn ieder geval zo goed, dat als ik je 's nachts wakker zou maken en zou zeggen: begin nu met presenteren, dat deze vloeiend uit je mond komt.

Evel berekende de schans vooraf altijd heel nauwkeurig: de hoek, de snelheid waar mee hij aan moest komen rijden. Hij nam een aanloop, gaf gas en reed op de schans af.
En als hij de schans raakte en hij zag op zijn snelheidsmeter dat hij hard genoeg reed, wist hij: ik ga het halen.

Hetzelfde geldt voor jou: jij gaat er staan, voor het publiek en je begint te spreken. Je bent nog gespannen, maar de woorden ken je. De presentatie en vooral de opening heb je erg goed voorbereid.

Terwijl je zo spreekt voor publiek en merkt dat het goed komt, begint de spanning te zakken. Met een goede opening heb je een groot gedeelte van je succes al gegarandeerd. Je raakt de eerste schans, ziet dat de snelheid goed is en dat je het gaat halen.

De vlucht

En dan eindigt de schans. Evel komt los en vliegt tientallen meters over wagens, bussen en fonteinen.

Voor jou geldt het zelfde: op een gegeven moment zijn de eerste 5 minuten op en net als Evel Knievel vlieg je nu ook door de lucht.

De eerste 5 minuten heb je gepresenteerd op routine, op wat je geoefend hebt. De spanning is gezakt, want je ziet dat het goed gaat.

En dan komt het moment om verder te gaan op -gedeeltelijk- improvisatie. Je presenteert vanaf steekwoorden die op papier staan. Die houden je op koers, maar geven je ook de vrijheid te reageren op je publiek. Eventueel uit te wijden als dit nodig is.

Doordat de spanning gezakt is heb je genoeg aandacht over, zeg maar 'ruimte in je hoofd', om echt contact te maken met het publiek en te reageren op wat daar gebeurt.

De tweede schans - de landing

Het andere belangrijke moment in de presentatie is de afsluiting. Niet alleen omdat mensen zich het begin en eind het beste herinneren: in de afsluiting doe je ook de oproep tot actie. Het is eigenlijk dat moment waarin je oogst wat je gezaaid hebt.

Bovendien kan het zijn dat je in tijd nood zit en daardoor de spanning bij je weer oploopt als je het einde nadert.

Hier weer hetzelfde advies: structureer, oefen en herhaal de laatste 5 minuten net zolang tot je deze als vanzelf kunt uitspreken.

Terwijl Evel Knievel door de lucht vliegt kijkt en richt hij op de laatste schans. Zo presenteer jij ook en kijk je wanneer het tijd is om af te ronden.

Een overwinning van angst voor presenteren moet gevierd worden

Als Evel de laatste schans raakt weet hij: "Het is gelukt!" nu nog even remmen en een ere-rondje rijden. Zo gaat het bij jou ook. Gaan de laatste 5 minuten van je presentatie in, dan stuur je richting je afsluiting.

En zodra je de eerste woorden van je eindbetoog begint uit te spreken, weet je: "Het is gelukt!" je weet hoe het gaat eindigen, de spanning daalt en je kunt je concentreren op het publiek en de belangrijke laatste woorden die je gaat uitspreken: de oproep tot actie en de uitsmijter die je applaus gaat opleveren.

Ere-rondje rijden

Dit is de Evel Knievel: bereid de eerste en laatste minuten van je speech voor en vlieg in het midden vrij door de lucht. Het vermindert de spanning die je voelt en geeft een grotere garantie op succes.

Ik zie veel sprekers deze structuur gebruiken. In live speeches heb ik Jan-Peter Balkende, Gerrit Zalm en bijvoorbeeld ook de ondernemer Hennie van der Most hem zien gebruiken.

En ik moet zeggen: hij is zo krachtig dat ik hem zelf ook nog steeds gebruik.

- Welke technieken en trucs gebruik jij om spreekangst te lijf te gaan?
 

 

Reageer

Uw voornaam:
Uw achternaam:
Uw e-mailadres:(Noodzakelijk, maar wordt niet gepubliceerd)
Uw reactie:
 
 Stuur mij een e-mail als bij dit onderwerp nieuwe berichten gepost zijn.


Reacties


Birgitte Stulemeijer
Onbewust heb ik deze structuur al gebruikt. Voor mij begint en eindigt alles met voorbereiding. Verder probeer ik me voor te bereiden op de vragen die mensen zouden kunnen stellen. Ik bedenk ook van te voren wat ik vooral wel en wat ik absoluut niet ga zeggen als er reacties komen van mensen op de presentatie.

Elwin Albert
Momenteel sta ik heel rustig te presenteren voor een groep van 200 man of meer. Heb totaal geen spreekangst, ben ervan overtuigd dat ik qua kennis altijd ruim boven de te presenteren stof sta. Mijn belangrijkste �techniek� is ervaring, ervaring en nog heel veel meer ervaring.

Dat was in het verleden wel anders. Ik kreeg een keer een black-out tijdens een belangrijke presentatie (uit het hoofd geleerd) voor ongeveer 50 man. Dat was een presentatie over mijn vakgebied aan de directie en vele collega�s van het bedrijf waar ik toen werkzaam was.

Ik dacht �Dat kan ik gemakkelijk�, maar dat viel dus zwaar tegen. Als een zanger die zijn tekst kwijt is viel ik helemaal stil, totaal mijn tekst kwijt. In een soort van paniek probeerde ik het weer op te pakken, maar kwam geen stap verder, kon wel door de grond zakken. Honderd ogen op je gericht en rumoer uit de zaal.
Die stilte leek uren te duren, maar het waren wel vele seconden en een boel ge-�uhuh�. Gelukkig was er iemand in het publiek die mij hielp door een vraag te stellen over het eerder gepresenteerde. Daarna kon ik gelukkig de draad weer oppakken.

Daarna heb ik in de loop der jaren diverse trainingen in presentatietechniek gevolgd en heb ik nu mijn eigen manier gevonden, min of meer natuurlijk gedrag geworden. Rustig praten, contact met de toehoorders houden en � ik doe het altijd interactief.

Sinds mijn black-out heb ik voor de zekerheid wel altijd een klein briefje bij me met de belangrijkste steekwoorden. Het verhaal zelf heb ik altijd goed voorbereid. Mij helpt het altijd als ik mijn tekst nog eens oefen, de avond voor de presentatie. Dan �slaap ik de tekst erin�, zo noem ik dat en dat werkt ook zo. Dat deed ik ook vroeger ook op school met repetities.

Wat mij betreft is een goede voorbereiding essentieel, inhoudelijk en wie zijn mijn toehoorders, om een presentatie/lezing te geven. Ik vind het nu zelfs prettig en leerzaam om een presentatie te geven.
Verder wil ik achteraf altijd graag weten wat de toehoorders ervan vonden. Was de presentatie dat wat je er van verwachtte, wat kan beter, wat heb je gemist, etc. Vooral daarmee bouw je een enorme ervaring op.

Noks Nauta
Zelf heb ik nauwelijks last van spreekangst. Ik moet wel goed voorbereid zijn. Dat wordt naarmate ik ouder word eigenlijk steeds gemakkelijker. Ik ben rustiger en weet ook beter wat ik wil en hoe ik het wil.
Ik ben het helemaal met je eens dat de start extreem belangrijk is. En de afsluiting.
Je moet ook goed kunnen timen, zodat je ook de tijd hebt voor je geplande afsluiting. Liever een iets korter verhaal dan een te lang verhaal!

John Verelst
Geachte,

Mijn probleem is te lang om uit te leggen.
Laten we het zo stellen dat ik altijd paniek en angst voel wanneer ik moet spreken.
Ik loop hr al meer dan 20 jaar mee rond. Kan ik dit overwinnen?

Groeten John

 Vorig artikel: Persoonlijk worden, of afstandelijk blijven?
Volgend artikel: De ogen van u toehoorders doen pijn, hier is waarom 

Reageer

Uw voornaam:
Uw achternaam:
Uw e-mailadres:(Noodzakelijk, maar wordt niet gepubliceerd)
Uw reactie:
 
 Stuur mij een e-mail als bij dit onderwerp nieuwe berichten gepost zijn.

 Vorig artikel: Persoonlijk worden, of afstandelijk blijven?
Volgend artikel: De ogen van u toehoorders doen pijn, hier is waarom